DE OMGEVING

Het Veers Meer is een brakwatermeer dat is ontstaan door afdamming van het Veerse Gat in het kader van de Deltawerken. Het Veerse Meer oefent een grote aantrekkingskracht uit op de watersporters en toeristen!

Het Veerse Meer ligt ten zuiden van het eiland Noord-Beveland, en ten noorden van Walcheren en Zuid-Beveland. In het westen is het van de Noordzee afgesloten door de Veerse Gatdam die in 1961 werd afgesloten. In het oosten is het van de Oosterschelde afgesloten door de Zandkreekdam die op 3 mei 1960 werd gesloten.

Het Veerse Meer is 22 kilometer lang. De breedte varieert van 150 tot 1.500 meter, de totale oeverlengte bedraagt 55 kilometer. De diepte van het meer varieert fors en bedraagt maximaal 25 meter, met een gemiddelde van 5 meter. Het waterpeil wordt in de zomer hoog gehouden en in de winter laag. De totale wateroppervlakte bij NAP bedraagt 2.030 hectare.

Het water is brak, met en variërend zoutgehalte. Door de afsluiting werd het brakke Veerse Meer steeds zoeter. In 2004 is er een doorlaat aangebracht in de Zandkreekdam, zodat het meer weer van vers zout water wordt voorzien uit de Oosterschelde. Hierdoor nam het zoutgehalte toe en verbeterde de waterkwaliteit aanzienlijk. Er is sindsdien ook weer een getij van ongeveer 10 cm ontstaan.

Het meer is een aantrekkelijke watersportplaats voor (wind-) surfers, zwemmers, zeilers, vissers en duikers. Er is ook gelegenheid voor waterskiën via een kabelskibaan, direct in het meer voor het camperpark, en er is een kanohaven bij de Piet, aan de zuidzijde van het meer. Rond het meer bevinden zich 3.500 ligplaatsen voor plezierjachten. Er zijn enkele duikstekken, onder andere ten noorden van Wolphaartsdijk en aan de westkant van Veere. Jaarlijks warden er in het meer circa twaalfduizend forellen uitgezet, waarvan de helft regenboogforellen en de andere helft bekforellen.

In het Veerse Meer lagen ooit al een aantal eilandjes en bestaande zandplaten werden later opgehoogd. Daardoor telt het meer nu 17 eilanden, waarvan 5 speciaal voor vogels. Ze kunnen er rusten, eten en broeden. Alleen op het eilandje de Haringvreter komen elk jaar 40.000 smienten, nonnetjes, brilduikers en middelste zaagbekken uit Scandinavië en Noord-Rusland voorbij.

Rond het Veerse Meer is een prachtige en bewegwijzerde ANWB-fietsroute uitgezet van bijna 60 km. Dankzij het netwerk van fietspaden en uitgestippelde routes maak je per fiets of te voet kennis met Veere. De fietsroute “Rond het Veerse Meer” brengt je langs de mooiste plekjes rondom het meer en leert je bijzonder weetjes over het water. Of kies de wandelroute “veelzijdig Veere” en ontdek de bijzondere plaatsen in dit historierijke stadje.

Vanuit de Westkerkepolder waar uw vakantiehuis staat kunt u ook een prachtige wandeling maken door het Kiekendievenpad te lopen of de Trage tocht Wolphaartsdijk.

Verder kunt u een bezoek aan Vliegveld Midden Zeeland brengen en ontdekken wat Zeeland Airport u kunt bieden aan fun, eten&drinken ontspanning en een ruim aanbod aan activiteiten.

Verder is een bezoek aan de Goes, Middelburg, Vlissingen en Veere de moeite waard en ontdek wat deze steden voor rijke historie hebben.

 

Rond het bedrijf

Omgeving